Un xiquet que va poder veure la TV en la seua llengua

gokuAcabava de complir els 6 anys. Assegut a terra jugant amb uns Clicks vaig observar com a la TV apareixien uns dibuixos animats que em sorprengueren. Per primera vegada en ma vida vaig poder veure i escoltar uns dibuixos en la meua llengua. Era Bola de Drac.

Teníem un canal de televisió valencià, la llengua que parlàvem a casa i al carrer. Vaig esperar com dic, sis anys per poder veure la televisió en la meua llengua, així que imagine l’impacte que suposaria per als majors de la casa.

Recorde molt aquelles vesprades assegut al sofà junt als meus iaios veient el Show de Joan Monleón i aquella cançoneta de “a guanyar diners, on estan? on estan? a guanyar diners”. Avui li diria a l’entranyable showman que ja sé on estan els diners, i també que els qui els tenen no els han guanyat, sinó robat.

En aquells anys la meua família veia les notícies dels quals em venen a la memòria presentadors com Xelo Miralles o Salvador Caudeli. Com és normal, als sis anys no podia saber si es manipulaven les notícies. Sóc dels qui pensen que tota informació té sempre un grau de manipulació i uns interessos de classe darrere.

Han passat els anys i puc assegurar que he gaudit d’alguns bons programes de Canal 9 i que com a aficionat del València C.F. he vibrat amb els gols radiats per Josep Rovira a Radio 9. Però sobretot m’he sentit decebut amb el que progressivament ha arribat a ser RTVV: un mitjà públic com a instrument de propaganda descarada del partit governant. He sentit autèntica vergonya durant anys de la Televisió i la Ràdio dels valencians. Però mai he deixat de considerar-la com el que és, PÚBLICA.
També m’agradaria recordar quan molts dels tertulians acusaven a altres països de ser dictadures per tancar televisions. Eixos tertulians que guanyaven 800 € per tertúlia, arribant a 1.500 € comptant l’hotel i el restaurant de luxe. Molts d’aquests són els que des d’altres mitjans diuen que RTVV és insostenible i justifiquen el tancament. Miserables.

Aquests dies, un amic em deia que els treballadors han callat durant els anys de manipulació descarada i que ara es mouen perquè els han tocat la butxaca. Jo, el primer que li he dit és que ací pocs poden donar exemple de plantar cara als empresaris i/o directius de l’empresa on treballen. Encara així, com a tots els llocs, hi ha hagut de tot: treballadors i treballadores valents i lluitadors; altres, covards i traïdors; i per suposat, molts i moltes que han estat amenaçats i pressionats. Sempre pensaré que qualsevol obrer que s’afegeix a la lluita, per tard que siga, sempre ha de ser benvingut. És per això que li he preguntat al meu amic si ha fet vaga alguna vegada. Mai ha fet vaga.

Com a treballador que sóc, he pogut comprovar com la Justícia, eixa que tant oblidats ens té a la classe obrera i als sectors populars, ha donat la raó als treballadors de RTVV declarant nul l’ERO. Una victòria que el Govern del PP no ha dubtat en amargar anunciant el tancament d’una empresa de tots i totes. Han deixat clar que han arribat al punt en que es passen la Justícia per l’Arc del Triomf. Seran 1.700 treballadors que aniran al carrer. No és un número, són persones.

Encara així, altre amic em diu que no es pot tenir tants treballadors. Pot ser siga elevat el número, però és eixe el problema de la viabilitat de RTVV? O realment el problema són els contractes milionaris amb els amiguets, els directius corruptes, els “enxufats” (i els “enxufadors”), un govern que se’n ha passat de la ratlla tres pobles… i un llarg etcètera.

Tot es pot parlar i negociar, però el govern no ha volgut. És més, la justificació del President de la Generalitat no ha pogut ser més cínica, assegurant que tanquen RTVV per poder garantir l’Ensenyament i la Sanitat Públiques, com si no estigueren assassinant-les també des de fa anys. I em pregunte: si ells són els responsables polítics de que RTVV funcione correctament, no deurien dimitir per haver-ho fet de manera dolenta? Qui ha endeutat d’eixa manera l’empresa? Qui l’ha arruïnada a base de contractes milionaris per enriquir als amics?  Qui ha donat ordres polítiques per a manipular sistemàticament? Qui és el responsable polític de perseguir i pressionar als treballadors i treballadores com ho han fet durant anys? Qui ha reduït la programació en valencià? Qui ha amagat gran part de la nostra cultura i de les lluites dels més desfavorits de la societat? – Qui?

Són dies trists. Milers de treballadors aniran a l’atur. Assassinat d’una empresa de tots nosaltres que suposa el final d’una televisió i una ràdio en valencià, que va fer possible que per primera vegada tota una generació poguera criar-se escoltant la seva llengua de la manera més normal del món.

Per a més inri, el President tira les culpes als de sempre, els treballadors i els seus sindicats. I jo, m’identifique amb els segons. Vosaltres veureu amb qui ho feu.

SOLIDARITAT I LLUITA ORGANITZADA.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s