Era necessari atacar l’URSS?

Davant un possible augment electoral d’Esquerra Unida, la totalitat dels Mitjans de comunicació (seus) tornen a recordar-nos els crims de l’estalinisme i el fracàs del socialisme.

En una recent entrevista a Alberto Garzón, diputat de IU apareix el següent:

libro negroPeriodista: Últimamente parece que le culpan de toda la historia negra del comunismo…

Alberto Garzon: Sería una barbaridad imputarle a Marx los crímenes del estalinismo. Fue una degeneración de una bella idea, el socialismo en Rusia, que tuvo su pro y contra en un contexto de la II Guerra Mundial. En referencia a la Revolución Francesa, Stalin es el termidor del comunismo, la época negra. Y se lleva por delante a comunistas que hicieron la Revolución Rusa. Es una contrarrevolución. Aceptar eso no significa impugnar el comunismo. Al revés, es defenderlo y reclamarlo en su principio más noble y justo, que no es otro que una sociedad sin clase. E implica una defensa a ultranza de la vida. Es imposible aceptar los crímenes de campos de concentración de Stalin o de sus asesinatos, independientemente de la ideología de uno.”

I jo em pregunte com és possible que un dirigent caiga en aquesta trampa i acabe argumentant de la mateixa manera que ho faria qualsevol anticomunista. Sí, d’eixos que diuen el típic argument de que “el comunisme és perfecte en la teoria però un fracàs en la pràctica” o “el socialisme ha de ser democràtic i pacifista”. Esta afirmació última em cansa, i molt. No m’imagine als treballadors i les treballadores soviètiques, alçant les mans a ritme de batukada en una plaça davant de l’arribada de l’exèrcit nazi. Volen que oblidem que des del primer dia fins a l’últim, l’URSS va estar cercada i amenaçada per les potències capitalistes. I açò, vulguen o no, va marcar les condicions en què es va desenvolupar el socialisme. Per això, la majoria d’atacs a l’experiència soviètica parteixen de descontextualitzar-la.

 

Quant als mitjans de manipulació de masses, observe que quan es tracta d’atacar i desprestigiar a Sánchez Gordillo, sempre li acompanya el nom de Izquierda Unida. Quan informen de l’homofòbia de Putin, sempre afigen “com en els pitjors temps del comunisme”. En canvi, quan es tracta d’elogiar una “bona” conducta, anomena a la formació pel nom parlamentari, Esquerra plural. Curiós.

Els mitjans saben el que hi ha dins de IU. Saben que hi ha la possibilitat de reconstrucció del Partit Comunista i tenen la necessitat d’evitar-la o contrarestar-la afavorint l’augment d’eixa esquerra suau i agradable per als capitalistes. D’eixos que volen “el socialisme per a revitalitzar el capitalisme” (açò també ho va dir un diputat de IU). En definitiva, anticomunistes.

Tornant a l’entrevista. El cas és que sense necessitat, el diputat diu el que volen sentir els nostres enemics de classe. O millor dit, el que ells han dit milers de vegades als obrers i obreres durant dècades, però esta vegada per boca d’un dirigent comunista.

Després de les crítiques a la seua resposta en l’entrevista, Garzón, escriu en el seu twitter “Me temo que una parte de la izquierda esconde en la liturgia, y adoración al símbolo, cierta falta de sustancia teórica y reflexión crítica”. No sé si tindrà raó el camarada. El que sí que sé, gràcies a la meua escassa formació política (encara existeix en molts col·lectius) és que la seua reflexió crítica en aquest cas coincideix amb la que regala el capital amb cada periòdic, cada programa de televisió o cada article d’opinió.

I per això em pregunte: on haguera estat ell en aquell context? On estarem en uns anys?

PD: M’imagine a Juan Rossell després de llegir esta entrevista fumant-se un pur, aplaudint i dient orgullós: Bé xaval, bé!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s