Entrevista a José Sevillà Aragonés, autor del projecte “Homenatge als republicans de Quart de les Valls”

Entrevista a José Sevillà Aragonés, autor del projecte “Homenatge als republicans de Quart de les Valls”, publicada a La República Les Valls.

josé sevillà aragonés
José Sevillà

M.M. L’Exposició “Homenatge als republicans de Quart de les Valls” ha estat un èxit de públic. Quins són els motius que t’han mogut a crear aquest projecte?

J.S. La situació de retallades i coerció d’allò públic com única alternativa front una situació de crisi m’ha impulsat a buscar altres opcions en la història.

No menys important, l’homenatjar i dignificar als republicans i les republicanes del meu poble que ja ens han deixat i en especial a Àngel Gaspar Inglada i Manuel Aragonés Altabella, únics que queden avui amb vida i que m’han ajudat a realitzar aquest treball.

L’afluència de públic ha estat molt alta, però, creus que l’exposició ha suposat un punt d’inflexió per a que la gent valore la recuperació de la memòria?

Espere i crec que sí, pense en que l’èxit que ha tingut l’exposició és perquè el boca a boca ha funcionat i al mateix temps, familiars han descobert que els seus avantpassats no tant llunyans (pares, avis, besavis) eren simpatitzants d’unes idees progressistes. Molta gent em va felicitar per haver-los fet descobrir les seves arrels i al mateix temps pense que la memòria també es descobrí al mateix temps que es valorà.

Has trobat més informació arran de l’exposició? El penses aprofitar per a seguir aprofundint en la investigació?

Per suposat que sí, la idea és recollir tot el material possible i seguir treballant per conscienciar a les persones de que altres formes de fer política són possibles.

En quant a les institucions. Veus una aposta ferma per recuperar la memòria o hi ha molta aparença i al final es queda en paper banyat?

El temps ho dirà, el que si és segur és que si no es treballen aquestes recuperacions de la memòria tot pareix indicar que hi ha mecanismes sistemàtics per  a fer oblidar. Però amb esforç i ganes la gent respon.

Creus que la recuperació de la memòria assegura una recuperació dels valors republicans i obrers?

Personalment pense que sí.

Quines similituds i diferències observes entre el Quart de les Valls dels anys 30 i l’actual?

A pesar de la crisi que estem patint, no podem negar que avui en dia es viu millor, però també és cert que anem encaminats cap a una societat  sinó igual, pareguda a la dels anys 30, amb unes diferències socials molt agudes.

El projecte no només consta d’una exposició visual, sinó també d’un futur llibre. Podries dir-nos algun avanç sobre com va el projecte i els trets més importants?

L’exposició és part del llibre, hi ha algunes dades més que posaré al llibre, com per exemple l’anticlericalisme, els noms dels carrers republicans, més algunes dades que espere trobar com la relació de tots els homes que estigueren als camps de concentració.

Amés, tinc en projecte una pàgina WEB en la que quede reflexat tot el material. La idea és difondre tota la informació possible per conscienciar i no oblidar.

Finalment, volem donar-te l’enhorabona pel teu treball i dir-te que estarem a l’espera de qualsevol novetat del projecte.

Anuncis

Un pensament sobre “Entrevista a José Sevillà Aragonés, autor del projecte “Homenatge als republicans de Quart de les Valls”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s