Sobre la donació d’Amancio Ortega a Caritas.

En primer lloc diré que m’alegra que hi haja una donació de 20 milions per a que milers de persones puguen menjar o vestir-se. Però no entenc que un donant ho faça de manera pública. Quan una donació es fa pública no puc evitar fer referència al Potlatch dels indis kwakiutl.

Els 20 milions suposen per a Amancio Ortega el 0’3 % de l’increment dels seus beneficis en 2011, uns 6.500 milions d’euros (equivalent a uns 37 € d’un treballador amb una renta de 12.000€).  Per molts milions que siguen no poden amagar que la seua fortuna existeix gracies l’esclavisme, a la utilització de xiquets i xiquetes com a ma d’obra al Brasil i la Índia, a salaris de 0’88€/dia o als avantatges fiscals allà per on passa.

Però clar, als mitjans apareix el que apareix. L’altre dia, al mercat del poble, un home major, el tio Vicent, deia que el govern deuria facilitar les coses a Amancio Ortega per a que creara treball ací.

-Com? –Li vaig respondre-. Vostè vol que els seus fills i nets treballen en les condicions laborals dels esclaus que té Inditex?

Com és normal, l’home ni coneixia la realitat d’eixos xiquets ni d’eixos treballadors ni volia que els seus familiars tingueren eixes condicions de vida, però sí sabia que Amancio ha donat 20 milions d’euros a Caritas. No apareixen per la TV les constants denuncies de sindicats i ONG’s per explotació i esclavisme contra estes empreses, però si la almoina. Llavat d’imatge en tota regla.

A la parada de la verdura vaig continuar explicant al senyor Vicent que si Inditex no té eixa producció ací és simplement perquè la ma d’obra i els imposts són més barats allí. Ací tributen un 10% dels seus beneficis mentre que les Pymes ho fan en un 25% i les grans empreses un 30.

  • Què son 20 milions d’euros per a aquesta persona tenint en compte que ha augmentat la seua fortuna en 6.500 milions en un any?
  • Què son eixos 20 milions en comparació al que deurien pagar en impostos com fem la resta dels mortals?

Com he dit a l’inici m’alegra que Caritas, qualsevol ONG o associació tinguen més recursos per als necessitats. Gracies a la caritat s’evitarà que la situació siga més dramàtica. No obstant em pregunte que hem fet per a evitar esta lacra social. Pot ser seria més convenient anar l’arrel del problema i solucionar-ho.

Per a finalitzar la conversa, el tio Vicent amb la seua saviesa em va dir:

-Quan hi ha una herba verinosa podem fer dues coses per evitar problemes.

  1. Segar-la: solucionem el problema temporalment però tornarà a aparèixer.
  2. Arrancar-la des de l’arrel. No tornarà a ser un problema.

Eixa és la qüestió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s